El Jardín 2835 NW 11th avenue, Allapattah

(Construction Documents)

• El Jardín is a three story corner building across the street from Casa Flambo

• The building proposes to contribute to its context by bringing much needed new uses to the area

• The site contains a public garden and loggia where a large flowering tree existed, flanked by a café

• Residents who walk to the bus stop adjacent to the site and children who attend school two blocks away will be able to stop, meet neighbors while having coffee or ice cream, play in Miami’s downtown garden and Brickell financial district, and a kilometer from the famous Marlin Stadium. Also a few miles from the medical district where the Jackson Memorial Trauma Center Hospital and the University of Miami medical school are located. Being in one of the places with the highest hotel demand in Miami right now.

• El Jardín is in a working class neighborhood that lacks neighborly public spaces

• Aside from a large sporting complex, there is no public space withing a 5 minute bike ride

• The site however is close to two metro stops, and within a 5 minute walk to three different bus lines

• The easy accessibility of the site yet lack of public space is a main motivation for the proposed design solution

• Rather than give priority to the units, the project organizes itself around the main shared spaces

• An alley is created on the secondary street, on the back of the lot. Although lacking in almost all Miami streets, this urban element is crucial to the making of pedestrian friendly streets

• All cars and services are relegated to the alley, and the alley is left accessible for adjacent neighbors to make use of as properties are redeveloped.

• Thus the alley becomes an asset not just for the project, but for neighbor projects to come in the future. These will not need
driveways, which today break sidewalks every 40 ft.

• The building wraps itself around the public garden, giving it form and enjoying the view it provides

• The circulation core for the residents is developed as a courtyard, giving residents a pleasant way to enter their apartments full of vegetation and natural light.

• Thanks to the alley, the building makes full use of its main frontage

• Trees shade the sidewalk for pedestrian comfort and safety

• As the passerby walks along the building, he will find a lively café, and entry to a garden for his use, neighbors coming in and out of their building, and a resident water his ground level garden